dijous, 14 de gener del 2010

Occitània s'alça





 (correu enviat per Libertat! a l'Esquerra Independentista)

Benvolgudes i benvolguts,
Us escrivim perquè voldríem presentar a la societat catalana el nou moviment d'esquerra revolucionària d'Occitània: LIBERTAT!
El nostre pilar ideològic és la lluita contra tota forma de domini i explotació: colonialisme, fexisme, patriarcat, capitalisme; advocant pel dret a l'autodeterminació i treballant també en la solidaritat internacionalista; per tant voldríem comptar amb el vostre col·lectiu, entre d'altres, per dur a terme aquesta presentació.
Voldríem fer un seguit de presentacions a diversos llocs: Universitat Autònoma de Barcelona, Universitat de Barcelona, Casals Independentistes i la Casa de Palestina (on posar de relleu la solidaritat internacionalista). A part, voldríem acabar cada jornada amb una festa on occitanes, catalanes, occitans, catalans, i gent d'arreu puguem informalment compartir experiències fent un "trago".
Per tal de fer les presentacions com cal, triar una data adient, organitzar les xerrades, la festa, l'allotjament de la gent provinent d'Occitània, i tot plegat; voldríem tenir una reunió amb tots vosaltres, a Barcelona.
Esperem poder comptar amb vosaltres i trobar-nos ben aviat.
Salut!

Ferriòl Macip
Relacions internacionals
www.libertat.org

Què és LIBERTAT!
Occitània es troba avui en un moment cabdal de la seva història. Des dels anys 70 el terme occità mai no havia estat a la boca de tanta gent. Una part considerable de la població, sobretot del jovent, pren consciència de la necessitat de defensar la terra i la llengua, una llengua que comença a treure's del damunt el pes pejoratiu creat per l'aparell d'estat francès des de fa segles.
En canvi, la nostra cultura passa per un moment molt delicat trobant-se en un veritable perill d'extinció. La nostra existència política en tant que occitanes i occitans és gairebé nul·la, pel fet d'haver existit massa temps com a poble mancat de consciència.

Els estats francès, espanyol i italià, tot provant d'eradicar el fet occità, així com totes les altres cultures que es troben sota la seva administració, responen a una lògica capitalista d'explotació i domini: l'imperialisme. A Occitània patim, des de fa segles, totes les formes de conquesta: militar, política, econòmica, social, cultural i artística.

Hem arribat a la conclusió que l'estructura política existent duta a terme per la militància revolucionària occitana no és encara suficient. Ens trobem, per tant, al final d'un cicle, i al començament d'un altre. De cara a aquesta situació, Anaram Au Patac, reunit en assemblea nacional el mes de juny passat va acordar definitivament la refundació del moviment occità.

Estem construint un projecte sobre la base de la unitat popular (comunistes, llibertaris, autònoms, etc.), sense cap mena de dogma ni model de concepte, lluitant contra totes les formes de domini i d'explotació (colonialisme, feixisme, patriarcat, capitalisme), i també oposant-nos a qualsevol discriminació (feixisme identitari, xenofòbia, homofòbia, racisme, sexisme, etc.).

Volem viure i decidir al país. Treballem per a un país digne, en el que la nostra llengua i la nostra cultura contribueixin a enriquir la diversitat. Basem la nostra lluita en la reivindicació del dret a l'autodeterminació per a tota Occitània, així com la voluntat de dur a terme una reflexió profunda sobre el territori i la lluita per a la justícia social. Comencem també a preparar-nos per tal de poder-nos presentar a eleccions municipals, sobretot a l'estat francès. El respecte del dret a l'autodeterminació, un món sense classes, la solidaritat internacional; són també part de les bases del nou moviment occità LIBERTAT!, que federa tres estructures occitanes: Anaram Au Patac, Hartèra i Combat d’Òc. Al voltant de totes aquestes reivindicacions, LIBERTAT! enceta aquest projecte que vol respondre totes les problemàtiques actuals del nostre poble.










Perqué m'an pas dit
Coma totis los mainatges
Som anat a l'escòla
Coma totis los mainatges
M'an après a legir
M'an cantat plan de cançons
M'aprenguèron tant d'istòrias :
Lutèce... Paris... Paris...

Mas perqué, perqué
M'an pas dit à l'escòla
Lo nom de mon país ?

Nos contava lo regent
Aquel grand rei de França
Acatat davant los paures
Un sant òme aquel sant Loís
Aimava totas las gents
E voliá pas la misèra
Un sant òme aquel sant Loís.

Mas perqué, perqué
M'an pas dit a l'escòla
Qu'avia tuat mon país ?

E quand foguèrem mai grands
Nos calguèt parlar tres lengas
Per far un bon tecnician
Nos calia cargar tres lengas
E l'Anglès e l'Alemand
E ça que s'escriu a Roma
Per far un bon tecnician.

Mas perqué, perqué
M'an pas dit à l'escòla
La lenga de mon país ?

Benlèu tantas coneissenças
Nos mascan la vertat
Aprendrem sols qu'en la terra
Regna pas la libertat
Sauprem la talent de l'lndia
E lo dòl dels Africans
E la mòrt de Guevarra.

Mas perqué, perqué
M'an pas dit a l'escòla
La lenga de nostre país ?

-Claudi Marti-



 



3 comentaris:

  1. Perdona només una cosa, en el mapa on surt Occitània, etc... falta l'Aragó, que també és una nació, no sé si te n'has adonat ^^

    ResponElimina
  2. vols dir que realment és una nació? Wenu, si occitania encara considerem que ho és, aragó també, suposo.

    ResponElimina
  3. Ei a veure quan escrius algo, malparit

    ResponElimina